A közút mindenkié! (video)

Egy közérthető közlekedésbiztonsági kampány – Írországból

Cyclists – We all share the road
[Kerékpárosok – A közút mindenkié]

Nagyon rendben van a spot minden szempontból. Jó példákon keresztül, jó operatőr szemével látjuk a kerékpárral közlekedők fő kockázatforrását – a gépjárművezetők viselkedését. Ennek megfelelően korrekt ajánlások, utasítások hangzanak el. Az irányokat az alábbi fordításban tükrözöm, hogy könnyebb legyen megértenie egy európai számára. A videó a Road Safety Authority (az ír OBB) megbízásából készült, mi pedig a Dublin Cycling Campaign tagjaitól és barátainktól kaptuk.

“A kerékpárral közlekedők az egyik legvédtelenebb használói a közútnak, ezért a mi felelősségünk tiszteletben tartani az ő jogaikat.”

“Ne előzzön meg kerékpárost a kereszteződéshez közeledve, ha jobbra kanyarodik! Elképzelhető, hogy ő egyenesen akar tovább haladni.”

“Amikor kiszáll az autójából, mindig legyen figyelemmel a kerékpárosokra. Használja a tükröt és ellenőrizze a holt tereket!”

“Előzéskor biztosítson megfelelő oldaltávolságot (másfél méter) a kerékpárral közlekedők számára! Bármikor jöhet egy csatornafedő (vagy kátyú), amit ki kell kerülniük.”

“Legyen különös figyelemmel, amikor nagyobb csoportot előz!”

“Amikor balra kanyarodik, a kerékpárral közlekedő behúzódhat a forgalmi sáv közepére.  A közút mindenkié! Tehát legyen tisztelettel a kerékpárosokra és mindig számítson a kiszámíthatatlanra!”

A 60 másodperces reklám cask egy kis része annak a kommunikációnak, amit a http://www.rulesoftheroad.ie/ Ti is megnézhettek. Annak ellenére, hogy bal oldalt vezetnek, a sebességet km/h-ban mérik… Furák ezek az írek 🙂

Ír Közlekedésbiztonsági Bizottság

Érdekességképp: a világ első gépjármű balesete 1769-ben történt, amikor egy háromkerekű gőzhajtású jármű lebontotta az útjába kerülő falat… Hosszú idő kellett ahhoz, hogy elkezdjünk kollektíve önuralmat gyakorolni.

Advertisements

About KeReTTeReK

What is this all about?
This entry was posted in biciklizés, nemzetközi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s